18.5.14

ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΕΦΥΓΕ!

Εκοιμήθη την Παρασκευή, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ο σεβασμ. μητροπολίτης
Ελασσόνας κυρός Βασίλειος, σε ηλικία 61 ετών, ύστερα από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατο νόσο.
Ο ιδιαίτερα δραστήριος ιεράρχης, που αφήνει πλούσιο έργο και παρακαταθήκες στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας και γενικότερα στην περιοχή, το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου και «έφυγε» όρθιος και υπερήφανος έως τα τελευταία της ζωής του, ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στους Α΄ Χαιρετισμούς, λίγες εβδομάδες πριν το Πάσχα. Η είδηση της εκδημίας του μητροπολίτη Ελασσώνος και προέδρου της ΕΚΥΟ έγινε γνωστή στο Συνοδικό Μέγαρο την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία διεκόπη προκειμένου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί ιεράρχες να τελέσουν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου ιεράρχη.
Στην Ελασσόνα και στη γύρω περιοχή, η είδηση «απλώθηκε» αμέσως, οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών της Μητροπόλεως άρχισαν να κτυπούν πένθιμα και το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση, ενώ αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες βραδινές κεντρικές προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων δημάρχων κ. Γιώργου Πασχόπουλου και κ. Νίκου Ευαγγέλου.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος (Κολόκας) γεννήθηκε το 1953 στο Νησάκι των Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979. Διετέλεσε εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κ. Τούμπας, καθώς επίσης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Εξελέγη Μητροπολίτης Ελασσώνος το 1995. Μετά την εγκατάστασή του αναδιοργάνωσε τη διοίκηση της Μητροπόλεως, ανακαίνισε το Μητροπολιτικό Οίκο καθώς και το Πνευματικό Κέντρο και μερίμνησε για την ανακαίνιση και επάνδρωση των ιστορικών Μονών της επαρχίας. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η ενορία και ο Ι. Ναός του Αγίου Αρσενίου Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και έγινε η επίσημη αγιοκατάταξη καθώς και η μεταφορά των Αγίων Λειψάνων του από τη Μόσχα της Ρωσίας.
Τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως Πρόεδρος της Δ.Ε. της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα τότε και προσφάτως κοιμηθέντα Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο.
Η Εξόδιος Ακολουθία του μητροπολίτη Ελασσόνας θα τελεσθεί την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαΐου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, στις 12 το μεσημέρι, ενώ η ταφή του θα γίνει στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.
Καθήκοντα τοποτηρητή, έως την εκλογή νέου μητροπολίτη στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, αναλαμβάνει ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-Γιάννης ΜουκίδηςΣτο 40/θήμερο μνημόσυνο του π. Θεοφίλου Ζησοπούλου

1 σχόλιο: